onsdag 17 augusti 2022

Simkort, krig och kemiska stridsmedel

Efter att ha hittat en återförsäljare som kunde fylla på vårt simkort hamnade vi av en slump på militärmuseet i Cartagena. 

Att gå runt bland stridsvagnar, kanoner och automatgevär gör att man tänker efter lite extra. Det finns museum och det finns nutid. Vad är skillnaden? 

Frågan är vad museerna i Ukraina kommer att visa om 70 år. Skillnaden är inte stor, vapnen är bara mer effektiva men följderna desamma. 

Många tekniska framsteg har gjorts på grund av krig. Ta Enigma, en tidig kryptering med mekanik och även de analoga och mekaniska systemen som styrde kanoner. Skepparn servade mekaniska datorer på HMS Gästrikland under 1970-talet.

När vi tänkte köpa ett nytt simkort lärde vi oss att anonyma simkort inte får säljas efter 1:a augusti, krävs alltså pass. Efter den sena lunchen och med passet i högsta hugg kunde vi bara konstatera att butiken var stängd. 

Vi klarar oss - räcker med radio för att följa valdebatter och Sommar i P1. Dagens avsnitt av Sommar kändes verkligen kusligt aktuellt, särskilt efter vårt besök på militärmuseet.

Vapeninspektören och experten på kemiska stridsmedel, Åke Sellström, beskrev arbetet att på FN’s uppdrag kontrollera om förbjudna stridsmedel använts. En gripande berättelse om ett sista FN-uppdrag, under krig och beskjutning i Syrien 2013.

Allt väl ombord!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.