onsdag 10 augusti 2022

Kyla, språk och bestämma sig

Vi har nu anammat en taktik att stanna 2 dygn på varje plats under vår seglats söderut. Man vilar ankomstdagen för att sen under nästa dag, under stor ansträngning, försöka bestämma destinationen för dagen därpå. Bra om djupet är tillräckligt, här i Altea har vi bara drygt en halv meter under kölen. 

Att söka hamnplats går ut på att fylla i formulär på spanska hemsidor eller trycka på en knapp i en app för en annan hamn. I tillägg kan man se ut en fin vik som ett tredje alternativ. Idag har ingen marina svarat och vi har kvar att hitta en vik för ankring. Finns ett sätt till, ring och hoppas engelska fungerar.

I natt fungerade inte AC’n - stor katastrof, nej det går faktiskt att öppna ventiler (fönster på svenska) som gör att det kommer in en svag luftström och om man har tur kan man samtidigt se månen. Det goda med att AC’n inte fungerade var att vi lärde oss mer om Charlotte. 

Det logiska tänkandet var nog inte på topp inatt när vi försökte fixa kylan. Tecknen < och > blev nog lite dimmiga och det blev fel. Om man säger att spänningen ska vara mindre än 210V och högre än 230V resulterar det i två blinkande färger på en manick och inga kompressorer startar. 

I morse var tanken klarare och allt startade igen. Då uppstod ett annat problem. Bryggans el försvann sporadiskt. Många båtar med AC och riktigt varmt väder gjorde nog att effektgränsen överskreds. Ett lyxproblem som löste sig av sig själv - eller troligen av nån ”marinero” i hamnen.

Vi har insett att vi är för lata för att utveckla vår förmåga i det spanska språket. Om man funderar kan man möjligen överföra det resonemanget till spanjorerna när det gäller engelska. Men, då finns ju Google Translate som en räddande ängel. Vi och även expediter i affärer använder den appen när det kör ihop sig.

Allt väl ombord!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.