söndag 14 augusti 2022

Avsaltning och fikusträd

Än så länge ingen åska men temperaturen toppar på 37°. Några av oss har inte, vad vi kommer ihåg, vistats i så varma trakter. Man tycker, iallafall när man är i Sverige, att AC och ismaskin är lyxbetonade inventarier - men man kan ju alltid ändra sig.

Blev en morgonpromenad i grannskapet på förmiddagen - innan frukost. Hittade ett spännande träd som verkade vara ett fikus träd från Australien. Växer med rötter men får även luftrötter från grenarna, som när de når marken, slår rot och stöttar upp grenen. På svenska är namnet Magnoliafikus som hemma är en krukväxt enligt Google. 

Vi har på eftermiddagen - före lunchen, arbetat med att skölja av salt från tampar. Det går ut på att lägga dom i en pyts (hink på svenska) och spola i färskvatten. Sen kan man vila inne i kylan medan vattnet jobbar. Efter nån timme kan man röra runt lite i pytsen, ta upp tampen och lägga den på däck för att torka. Vattnet, nu med salt i, går tillbaka till havet. 

När man utfört detta, i normala fall mycket lättsamma arbete, är shorts och piké helt genomblöta. Det är inte av vatten utifrån utan vätska från kroppen inifrån - kallas svett normalt.

Utsikterna är ökande vind och nån grad svalare i morgon. Finns en plan att kasta loss tidigt i morgon. Vi får se hur det blir. Förberedelser är gjorda med monterade ”cutter stag”, sjövattenfiltret rengjort och oljenivåer kontrollerade. 

I morgon är det ”bara” att koppla ur landström, fälla upp landgången och hissa upp dingen. Sen uppkommer trixet att lossa förtöjningarna när man inte längre kan komma iland - har gått förr, det ordnar sig. 

Allt väl ombord!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.