tisdag 16 augusti 2022

Palmer och Sommar

En fin dag i Cartagena med morgontvätt av Charlotte. Salt och sand spolades av med färskvatten från bryggan. Vatten och el är troligen för billigt här i Spanien. Särskilt i sommar, med rekordvärme och minimalt med nederbörd.

Därefter frukost och morgonpromenad i ”kända” kvarter - vi har ju varit här för några veckor sedan. Palmer är ju numera en så vanlig syn att man knappt noterar. Idag kom dock en tanke upp - så många palmer men inte en enda kokosnöt? Finns det granar utan grankottar eller hur fungerar det?

Det vore naturligtvis en katastrof om alla palmer skulle släppa ner kokosnötter på trottoarerna helt okontrollerat. Troligen skulle det medföra ett antal dödsfall per år.

Att förtöja Charlotte är inte så riskfyllt om man gör det ordentligt innan kulingen kommer. Idag har vi lagt ut tampar till ”fingret”, som det kallas här, på andra sidan. Det betyder att vi blockerat platsen på vår styrbords sida. Efter samtal med ”Marineraren” (hamnvärden), var det helt ok om vi markerade tampen med något som syns i mörkret. 

Det händer, sa han, att båtar kommer sent på natten och förtöjer utan att anropa på kanal 9. Tråkigt om dom kör in i er tamp, vilket var en klok synpumkt från en erfaren och tjänstvillig hamnvärd. 

Nu kan vi sova tryggt efter att ha lyssnat på Sommar i P1 med Jacques Mwepu, chef på Kumlaanstalten. En flykting från före detta Kongo som har ett hav fullt av livserfarenhet. Det behövs på en sån position. En gripande avslutning på ännu en dag på vår utflykt.

Allt väl ombord!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.