torsdag 7 juli 2022

Spanien har många hörn

Idag var det åter dags att runda en udde i Spanien. Många heter ”Cabo” nånting men vi minns inte alla namn. . För seglare kan det bli jobbigt när det skiljer 90° i kurs mellan två sträckor till den nya hamnen. Vad är då bra vindriktning? 

Vi upplever att ena sträckan blir dålig och den andra bra om inte båda blir dåliga vilket borde vara osannolikt när vindriktningen inte ändrar sig under dagen. 

Så var det idag. Försökte segla i början men fick ta hjälp av motorn för att runda hörnet. Sen blev det åka av. Halvvind och medström. Härlig segling i 8-9 knop. Anlände enligt prognos kl 17:00 till Torrevieja. Hade bokat hamnplats men att förstå spanskengelska via en raspig VHF kanal är inte bara svårt utan helt omöjligt för en infödd närking. . 

Vi uppfattade att vi skulle gå till grannhamnen vilket vi gjorde. Precis innan vi skulle förtöja vid receptionsbryggan (i fel hamn) hörde vi ett rop från den andra hamnen. Det var där vi hade bokat. Så allt blev som planerat och vi ligger förtöjda som gäster hos Real Club Náutico de Torrevieja.

Att gå med motor nästan rakt mot vågor och vind frestar på balanssinnet. Halva besättningen kände av någon form av yrsel idag. Allt gick bra och påsarna i sjukvårdsväskan är fortfarande oanvända efter 2308 sjömil till havs.

Sju timmars segling inklusive losskastning med hantering av fendrar och förtöjningstampar tar på krafterna. När man sen lyckats sätta tillbaka fendrarna, backat in i den nya hamnen och fått till två mooringlinor, tre aktertampar och två elkablar behöver man inget gym på kvällen.

Det blev istället en lätt middag i klubbhuset där det för övrigt finns en pool. Temperaturen i havet var drygt 25° idag. Troligen kallare i poolen. Vi får se i morgon hur vi känner för bad då. I hamnen är det förbjudet att fiska, bada och hänga tvätt på relingen. Hm…. Vi kanske har hamnat fel ändå. 

Allt väl ombord!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.