onsdag 6 juli 2022

Google hjälpte inte

Ytterligare en dag i Cartagena, nya Kartago, som vi nu lärt oss att det ursprungligen kallades. På nåt sätt är det enklare att kolla i Wikipedia när man är på plats. Det fastnar bättre i de lite åldriga hjärnvindlingarna då.

Efter frukost ägnades förmiddagen åt att tvätta Charlotte medan vinden var svag. Vi studerade lastning av containrar i hamnen innan vi fortsatte utforskandet av Cartagena. 

Och det hände sig vid den tiden….  Så börjar ett känd strof som man känner igen från julottan. Kejsar Augustus verkar ha varit en handlingens man. I Cartagena byggde han en amfiteater tillägnad sönerna till sin dotter Julia (stor reservation för vår romerska historiekunskap). 

Enligt utställningen på museet rymde anläggningen 7000 åskådare och användes både för religösa och politiska evenemang men också för kulturella uppföranden. Minns inte, men vi tror att Eyravallen (Behrn Arena numera) i Örebro rymmer knappt det dubbla. 

Spännande att gå bland statyer av olika makthavare som styrde romarriket på den tiden. Vi fick för oss man byggde monument och statyer för att befästa sin makt. Gick säkert bra på den tiden men nu känns metoden lite långsam när dagens potentater istället använder FB och Twitter. Det blir det ju inga statyer och ruiner till eftervärlden att studera om 2000 år - och det hände sig vid den tiden….

Hur hittade vi då dit. Ja inte var det med Googles hjälp. Vi passerade ingången 3 gånger när en av besättningen, inte kapten, frågade en vakt, samtidigt som två spanjorer också frågade. Sen följde vi spanjorerna och hamnade helt fel. Nu var det deras tur att fråga. Ytterligare en spanjor eskorterade oss fysiskt till Rådhustorget där vi passerat många gånger tidigare. Där var ingången. Pensionärer kom in för €5 /st. 

I morgon lämnar vi Cartagena och seglar 5-6 timmar norrut. Känner igen solkustens orter från ungdomens svenska resebroschyrer. Ingen av oss hann dit under ungdomsåren. Vi tar igen det i morgon kväll på nattklubb i Torrevieja.. 

Allt väl ombord!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.