onsdag 1 juni 2022

Tvätt och oljefilter

Efter en regnig förmiddag sken det upp och blev en fin dag. Passade på att torka bort allt salt från det rostfria när det regnade som värst. Hon i båten bredvid undrade om det funkade att torka (dry). Nu blänker Charlotte i solen.

Det blev en lite väl snabb avfärd från varvet. Fick inte med oss så mycket förbrukningdelar till Charlotte. Oljefilter kunde vi fixa här i Cascais. Kom från Lissabon på ett dygn. Hittade också verktyget i butiken bredvid. Där fanns också ett rikt utbud av fiskeutrustning. Har inte fixat det än men väntar nog till vi ska gå över Atlanten. Då kan det behövas påfyllning av näringsrik kost. Just nu är tillgång på mat inte ett problem.

Kolfilter till vattnet är beställt från Orust och skickas till Albufeira som är vår nästa hamn. Nyttigt att planera för att vara självförsörjande och ha delar och verktyg som behövs. Seglatsen till Albufeira och framförallt efterföljande etapp blir spännande med Orcas (späckhuggare) som tydligen gillar att tugga på roder. Finns många teorier hur man ska undvika konfrontationer, bl.a. ska man hålla sig innanför 20 m kurvan. Där finns det dock många fiskenät och annat skräp. Vi får se hur vi gör. Vi vill gärna gå in i medelhavet en period innan vi fortsätter söderut mot Kanarieöarna. 

Idag var det tvättdag. Den nya tvättmaskinen fungerar men är inte jättesnabb. Särskilt inte torkmomentet. Dessutom blev det strömavbrott efter regnet så landströmmen försvann. Då är det bra med egen generator. Det blev ett dovt muller i hamnen när flera båtar startade elverken. Sen kan man fundera över adaptern från 63 A till 16 A. Undrar vad som händer vid en kortslutning? I båten sitter 40 A säkringar på inkommande kablar.

Den stora grannbåten har en anställd ingenjör som fixar alla problem. Charlotte har också en ingenjör ombord så där är vi lika.

Allt väl och rent ombord!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.