söndag 12 juni 2022

Tid är väldigt relativt

Sex veckor sedan vi lämnade Skärhamn och beräknar återkomst om 14 månader. 
Det är
- Mer än 70 år sedan vi föddes
- Mer än 50 år sedan vi träffades på Chalmers i Göteborg
- Mer än 46 år sedan vi flyttade till Frötorp
- Mer än 20 år sedan våra tre pojkar flyttade hemifrån
- Mer än 7 år sedan vi köpte Charlotte
- Mer än 6 år sedan vi flyttade till Skärhamn

Idag har vi 6 barnbarn, 5 pojkar och 1 flicka.
Idag bor vi på en båt och befinner oss i Algarve i Portugal. 

Under denna långa tid har mycket förändrats. Våra föräldrar reste också när de blev lite äldre. De kom till Florida, Grönland, Arkansas, Kanarieöarna och flera andra långväga resmål. När dom föddes fanns inte bilar och flygplan. Dom fick uppleva en fantastisk utveckling av fysisk förflyttning. 

När vi föddes fanns flygplan och bilar. Under vår tid har man rest ändå längre med hjälp av raketteknik kombinerat med datorteknik. Det är dock få förunnat och vi två räknar inte med att få resa i rymden. Vi använder istället ett uråldrigt sätt att förflytta oss på samma sätt som Columbus, Cook, Drake och andra upptäcktsresande gjorde. 
 
Nu är vi två på en båt knappt 20 m lång. En stor skillnad är  att vi kan kommunicera med vem som helst i hela världen och till och med med många i hela världen samtidigt under hela vår resa. Vi kan få nyheter, se bilder, lyssna på radio och oftast titta på tv. Vi kan uppdatera våra väderprognoser flera gånger per dag. Det vi har upplevt är kommunikationens fantastiska utveckling under drygt 60 år. Från första tv-sändningen till global FaceTime med hjälp av en pryl som det ryms minst 3 av i en gammaldags stor tändsticksask.

Ändå upplever vi samma typ av konflikter som våra föräldrar gjorde när de var unga. Vad krävs för innovationer för att våra barnbarn ska slippa detta?

Som tur är glömmer man fort när man funderat för mycket. Efter en lyckad kväll med just barnbarnen och deras föräldrar på en strand med god mat kom månen fram  Den är alldeles rund påpekade 3-åringen, den var ju vass förra gången vi såg den? Finns mycket nytt att lära sig för både den som är 3 och den som är drygt 70. 

Allt väl ombord efter en gungig natt!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.