måndag 20 juni 2022

Gibraltar - Estepona

Det blev inte helt enkelt att komma loss från Gibraltar. En knut som någon annan gjort, alltså inte en knop, på mooringlinan fastnade i förliga knapen. Efter att ha testat Ingers fysiska styrka provade Bosse med en polygrip - fungerade inte. Det blev en av våra tampar till en vinsch ombord som blev lösningen. Vi hade 20 kn i sidan och ville inte skava på vår något förtappade båtgranne, men allt gick perfekt. Vi gick ut och satte segel efter att ha rundat alla ankarliggare.

Efter en gipp söder om klippan var det raka spåret till Estepona. En härlig segling med bara Genua i 5-8 kn (var lite medström).

Hade läst innan att sanden kan flytta sig i inloppet till Estepona och man får vara varsam hur man går in i hamnen. När vi närmade oss hamnen såg vi en segelbåt som lutade lite konstigt och låg stilla tvärs vinden. Efter skepparns utbildning och praktik inom Sjöräddningssällskapet kunde han omgående fastställa att båten var grundstött.

Mycket riktigt - en orange båt, kanske lots, gick ut och assisterade. Spännande att se hur mycket kraft det krävdes för att dra loss segelbåten. Vi visste nu var vi INTE skulle gå så allt gick bra. Låt vara att platsen vi anvisades var exakt så bred som vi behövde. Inget onödigt mellanrum.

Nu blir vi här några dar och kanske blir det midsommar i Estepona. Vi började ikväll från vänster bland alla restauranger på kajen. Det blev kina mat - helt ok men vi letar mer midsommarljuset menyer i morgon. 

Allt väl ombord!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.