fredag 30 september 2022

Vulkaner och lava

Idag blev det turistande på lägre höjder. På La Palma ägde ett förödande vulkanutbrott rum för mindre än ett år sedan. När vi frågade efter hur vi skulle ta oss längs västkusten ner till sydspetsen, förklarade man att många byar och vägar på kartan inte finns mer. 

Google hade problem med att visa vägen. Turistbyrån i ”Los Llanos de Ariadne” räddade oss med skisser på en papperskarta. Att bila på lavavägen, som tillfälligt schaktats fram för att bespara människor en omväg där 30 minuter istället hade blivit 1 1/2 timme, kändes mäktigt. 

Lava är inte bara lava. Det är allt från aska, böljande vågor av berg till skrovliga formationer som ser väldigt vassa ut. När man ser utbredningen förstår man att det är omöjligt att ändra en lavaström. 

Mellan två flöden av lava syns en ganska oskadad bananplantage. Frågan är hur man nu transporterar bananerna till bananbåten i hamnen där vi är förtöjda. Man har säkert löst det. 

Nere på sydspetsen besökte vi ett vulkancenter där man förklarade mycket av vår planets historia. Kanarieöarna uppstod för många miljoner år sedan när den amerikanska och den europeiska plattan skiljdes åt och Atlanten bildades.

Det är bra att Atlanten blev ett hav, annars skulle vi inte kunna segla till Karibien.

Allt väl ombord!Ä
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.