söndag 4 september 2022

Nu och då

Datavolym på 25 MB är inte så mycket nu för tiden. När vi följer valdebatt och en del friidrott på tv går det åt drygt 250 GB per månad. Det är 10 000 gånger mer än de 25 MB som räcker för att ladda ner väderprognoser varje dag i en månad via satellit. 

Att ämnet kommer upp idag beror på att vi har testat på riktigt. Det fungerade att koppla datorn till satellittelefonen och hämta väderprognosen för 5 dagar framåt. Att ha tillgång till väderprognoser är viktigt för att säkert segla långa sträckor på öppet hav.

Det skjuts upp väldigt många satelliter varje år - även om det senaste försöket att skjuta upp en till månen har skjutits upp två gånger…..hm hur blev det där…

Slutsatsen är att priset på satellitkommunikation kommer att sjunka. Vi skaffade en utrustning 2017 som i januari 2022 blev värdelös - systemet skrotades och man var tvungen att köpa ny hårdvara - vilket vi inte gjorde. 

Lärdom - köp hårdvara så sent som möjligt och se till att den går att uppgradera.

Dagens test var på ett system som heter Inmarsat från 2012. Vi har ett annat billigare system som får skepparn att nostalgiskt tänka på ett 2400 baud modem. 

Det billiga systemet heter Iridium Go. Det går väldigt långsamt och fungerar sporadiskt. Skepparn saknar de välbekanta ljuden som finns kvar i minnet när uppkopplingen lyckades, eller misslyckades, för 30 år sedan.  

Promenaden och lunchen idag kändes bra i en uthärdlig, för att inte säga skön värme. Många restauranger att välja på längs gågatan i La Linea och duvorna var på hugget idag med. 

Vi gillar att bara ströva runt utan uttalat mål. Man hamnar på torg med kyrkor, husbåtar i långa rader och hittar barnstolar som fortfarande används hemma, numera till barnbarn. 

Allt väl ombord!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.