måndag 5 september 2022

Oljebyte och rätt flagga

Här i Alcaidesa finns möjlighet att lämna spillolja och oljefilter. Huvudmaskinen, den stora som vrider propellern, har gått 100 timmar sedan vi bytte olja senast. Det var i Alicante, innan vi gjorde utflykt till Mallorca.

Blir nog så att det blir oljebyte i morgon inför de långa etapper som nu ligger framför oss. Madeira - Las Palmas - Mindelo - Grenada är ju planen. Vi bunkrar också olja och filter för ytterligare byten under resan.

Sen känns det ofta, att byta olja och filter efter 100 timmar. Men om skepparn tänker efter, var det nog samma intervall på skördetröskan. Den gick konstant på samma varvtal hela dagarna i en varm och otroligt dammig miljö. Det motsvarar kanske att gunga runt på havet.

Charlotte gillar mest att segla och inte ha en motor som bullrar. I det avseendet är hon helt överens med besättningen. Förbrukningen av diesel kommer att minska när vi nu kommer ut på öppet hav. Där finns inga uddar att runda, väldigt få grund och man anpassar sig bara efter vinden och ser till att provianten räcker till nästa hamn.

Om det blir Tanger eller inte bestämmer vi på onsdag. Gästflagga för Marocko är införskaffad men om vädret rekommenderar Madeira är vi redo. Antingen blir det alltså återbesök i Portugal eller så blir det mellanlandning i Marocko. 

Här ser vi kryssningsfartyg som är väldigt stora. Dom förtöjer tidigt på morgonen och kastar ofta loss framåt kvällen. Vi får se om det blir den typen av utflykt när vi blir äldre….

Allt väl ombord!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.