fredag 23 september 2022

Förtöjt på La Palma

Efter en fantastisk första seglingsdag och en mindre njutningsfull andra dag, är vi då framme på den nordvästra ön av Kanarieöarna, La Palma. Åter tillbaka i Spanien. Skepparn hade missbedömt den sydliga strömmen som gjorde att vi seglade för fort. 

Vi gick för väldigt lite segel på ett vågigt hav det sista dygnet. Det krävdes en omväg för att gå in i hamnen efter det ljusnat. Det som är bra är att hela besättningen mådde bra och höll sig på benen trots rejält gung och att motorn fick vila.

Att sitta timme efter timme och stirra på vindriktning och vindstyrka är inte så tråkigt som det kan låta. Det finns mycket annat att studera också som stjärnor, måne, havets ljud och naturligtvis Charlottes härliga gung. 

Efter att avvaktat med att gå in i hamnen, medan ett containerfartyg bogserades in, gick allt perfekt. Fendrar och tampar kom på plats och vi anropade hamnkontoret. Man sänkte ner tröskeln så vi kunde gå in och vi fick hjälp med tampar i en väl skyddad hamn.

Vi uppskattar ”tröskeln” som förhindrar ”swell”, eller som det heter på svenska, dyning. Den kan var nog så besvärande när man ligger förtöjd vid pontoner som följer tidvattnet.

När vattnet sakta rör sig en halv meter upp och ner blir oftast pontonen och Charlotte oense och det frestar på tampar och knapar. Dessutom uppstår  jobbiga ljud när man försöker sova. Här kommer vi att sova gott.

Vår plats i hamnen får nog karakteriseras som ”prime position”. Långsides nära utgång och matställen. Vi stannar minst en vecka här. Inga vulkanutbrott just nu men det vore intressant att se följderna från förra årets tragedi.

Det tar 8 minuter att öppna tröskeln så här smiter man inte från notan.

Allt väl ombord!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.