torsdag 29 september 2022

Ovan molnen

Vilken dag! 
Rymdobservatorium på hög höjd ovanför molnen. Slingriga, branta och smala vägar gjorde utflykten oförglömlig. Bilder som vi lyckades fånga med våra mobiler kan aldrig beskriva vyerna fullt ut. 

Sanningen är att vi inte lyckades knappa in adressen i bilens GPS. Som tur var observerade vi en liten skylt som visade vägen till observatoriet. Ibland är vanliga vägskyltar helt ok. 

Väl framme, hamnade vi på på toppen av ett berg där en minimal parkering var full. Efter att, med ett visst besvär, vänt bilen, stannade vi vid vägkanten strax nedanför parkeringen. Vi befann oss på 2500 m höjd, ovanför alla moln med obeskrivliga vyer.

Vi bestämde sen att ta en annan väg tillbaka och hittade då av en slump informationscentret. Inte nog med det - när man i receptionen frågade var vi kom ifrån och svaret blev Sweden, fortsatte guiden på klingande småländska. 

Han hade hamnat på La Palma då hans far var rymdforskare och var en av de som byggde upp observatoriet. Det här och ett på Hawaii är världens främsta. Det beror på läget ovan molnen och långt ute i Atlanten, där smog och andra luftföroreningar är minimal.

Hungern var nu överhängande och vi fick tips om en liten by med en (1) restaurang. Det blev succé med god mat på plazan bakom kyrkan. Väl ”hemma” på Charlotte var det levande musik på bryggan. Hördes bl.a. ”My Bonnie is over the ocean” - det var länge sen….

Allt väl ombord!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.