fredag 14 oktober 2022

Rundtur på Teneriffa

Idag gjorde vi Teneriffa medsols tillsammans med en kamrat som bott och arbetat här. Det blev en spännande utflykt med många intressanta vyer och samtidigt en beskrivning av hur det såg ut här i början på 1980-talet. 

Vi fick se dimmiga berg, solbelysta surfvågor och fantastiska semesterbyar. Vi frågade oss - hur överlevde man pandemin med den betydelse som turismen verkar ha här. 

Alla kan inte leva av vin, bananer och potatis. Jordmånen här kan, enligt skepparen, karakteriseras som mager. Så länge det finns näring och vatten kan i och för sig det mesta växa, bara det finns värme och sol. 

En annan reflektion är vädret. Vissa delar av ön är torr och andra delar har mer nederbörd. Orsaken verkar vara de höga bergen/vulkantopparna som gör att Atlantens vattenmättade luft tvingas upp och kondenseras till regn i kylan. 

Teneriffa är en stor ö och motorvägarna är breda. Max hastighet är 120 km/tim. Med en liten hyrbil känns det väldigt fort. Vägarna är kurviga och backiga men förarkulturen är rak och direkt.

En uppskattad kultur är att ett övergångsställe behandlas med otrolig respekt. Det räcker att man ser ut som man ska gå över så stannar alla bilar. Det ställer också krav på den som går över. Tveka inte, bara gå så det går fort. 

Man lär sig varje dag och allt är väl ombord!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.