måndag 3 oktober 2022

Arkeologi

Arkeologi är inte besättningens favoritvetenskap. Idag blev det ändå ett besök på en utgrävning på La Palma. Finns mycket att förklara hur öarna här ursprungligen befolkades för mer än 2000 år sedan. 

Senare vet vi att Columbus och hans kompisar tog över i slutet av 1400-talet. Vår guidning idag blev en utmaning. Vi startade vid parkeringen ovanför en imponerande sänka med gamla murverk. 

Guidningen som erbjöds startade direkt och vi fick en övergripande beskrivning av utgrävningen drygt 50 meter ner. Sen erbjöds vi att gå ner en nivå…. Detta följdes av ytterligare 4 nivåer på med hjälp av trappor och sluttande grusgångar. 

Skepparn hoppades i det längsta att nedfarten skulle sluta med en bekväm hiss upp till parkeringen. Så var inte fallet. När guidningen var avslutad var det bara att försöka hänga med den vältränade guiden tillbaka uppför alla trappor.

Lunchen intogs på en lokal restaurang som hade en imponerande stor matsal. Maten höll god kvalitet och vi fortsatte bilresan hem till Charlotte. Där var det dags för månadsmöte med Sjöräddningssällskapet Skärhamn. 

Att samma dag som vi fördjupade oss i Arkeologi få veta att Svante Pääbo får Nobelpriset i ”fysiologi eller medicin” är otroligt. Att fundera på hur vi har utvecklats som människor under tusentals år svårt att ta in.

Allt väl ombord!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.