måndag 12 december 2022

Klarera ut/in mellan länder…….

Det visade sig att Petit Saint Vincent är en privatägd ö. Man vill inte ha fler gäster än dom som bor på hotellet. Det betyder att det kostar US$100 per person att gå iland. Sen är man välkommen till baren. 

Vi avböjde detta generösa erbjudande och valde en hamburger-orgie på Charlotte tillsammans med våra vänner från North Star. Det blev en fin kväll i den ljumma karibiska vinden. 

Dagen började med en seglats till Tyrell Bay för att klarera ut från Grenada. Där möttes vi av en mycket hjälpsam man, låt vara lite påverkad, men som visste precis var man klarerar ut. Nu var det inte så. Vägvisningen gick till den kommersiella hamnen där man klarerar in och ut stora fraktfartyg. 

Trots detta ville vägvisaren ha EC$100 (400 sek) innan han visade vägen till det rätta stället. Det krävdes ett bestämt nej och avfärd med dingen från sandstranden innan han gav upp. 

I mataffären, som för övrigt var väldigt utplockad inför julen, träffade vi ägarinnan till baren från gårdagens middag. Hon visste exakt vägen och vi lyckades efter drygt två timmar klarera ut från Grenada.

I morgon gör vi ett försök att klarera in i Saint Vincent på Union Island. Geografi var inte skepparns starka ämne i skolan, men här får man lära sig mer praktiskt hur olika länder har sina gränser. 

Troligen hade det inte hjälpt med kunskaper från 1960-talet. Världen förändras hela tiden - tyvärr just nu på ett fruktansvärt sätt.

Allt väl ombord!
North Star ankrade intill Charlotte. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.