fredag 2 juni 2023

En historielektion på Azorerna

Idag blev det stadsvandring i Angra med privat guide. Inga andra båtar i ARC- Europe har hunnit hit än så vi var ensamma anmälda för guidning. 

Skepparn intresse för historia var under skoltiden inte speciellt högt. Att få vandra runt här och få berättelser om Portugals historia från 1400-talet är väldigt lärorikt. Dessutom är det lätt att minnas när man fysiskt upplever minnesmärken i form av byggnader och statyer.

I Närkes Kil, vår församling i 40 år, finns det mer grisar än människor. Här på Azorerna finns det fler kor än innevånare. Det betyder att man är nettoexportör av mejeriprodukter. Det är lite svårt att förstå på en ögrupp bestående av nio öar mitt i Atlanten.

Förutom konflikter med Spanien fanns det även en del motsättningar mellan olika trossamfund. Numera är det katolskt och en (1) påve har besökt Terceira och naturligtvis har det då rests en staty utanför katedralen där Johannes Paulus II blickar ut över Atlanten. 

Wasco da Gama var den som på 1400-talet upptäckte att Azorerna var en strategisk hamn på sina resor mellan Indien och Portugal. Nu har vi på Charlotte konstaterat samma sak. Ett bra stopp på väg till Europas fastland. 

Allt väl ombord!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.