söndag 12 februari 2023

Utflykt på Antigua

Idag lärde vi oss mycket om Antigua. Det är en ö som ingick i handelsmönstret på 1700-talet. Segelfartygen från Europa gjorde en resa via Afrika för att hämta slavar för att sedan gå västerut och lasta bland annat socker på Antigua. Sen tillbaka till Europa och sälja lasten med god förtjänst.

Ett annat problem var att England eller rättare sagt det Brittiska Imperiet slogs med Frankrike om öarna här. Guadeloupe, ön söder om Antigua, behärskades av Frankrike. 

Alla fort vi besökte idag hade kanonerna riktade söderut (mot Frankrike). Sen var Nelson en betydelsefull person här. Han var involverad i att skapa English Harbour som är en mycket skyddad och svårupptäckt hamn här. 

Ön är torr så numera odlas inte så mycket här. Tidigare hade sockerrör en stor betydelse. Väderkvarnar drev anordningen som pressade ut sockersaften. En sedan länge nedlagd järnväg transporterade socker till hamnen för export. 

Allt detta går säkert att läsa om på Google men att uppleva det på plats med berättelser från vår guide är speciellt. Vi guidades runt med privat guide i 6 timmar och fick både fakta och personliga anekdoter.

Vi diskuterade skatter, USA-Thrump, Biden, Ukraina och många andra spännande ämnen. Dessutom blev det många bilder på turistattraktioner inklusive lunch med lokala rätter. 

År 1981 blev Antigua och Baruba självständigt från Storbritannien men det är fortfarande en monarki med numera kung Charles som  kung. 

Allt väl ombord!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.