torsdag 2 februari 2023

Planerad frånkoppling av el

När vi vaknade låg ett stort skepp ankrat väster om oss. Utseendet kan diskuteras men det spontana omdömet blev - ”inte vackert”. Vädret varierade och regnskurarna var intensiva på förmiddagen.

Vi fick trots detta besök av Tethys besättning som ankrat i samma vik. Ett ungt par från Sverige som planerar att segla över stilla havet till Australien med sin Hallberg Rassy. Vi är djupt imponerade av deras mod och förmåga att hantera oväntade saker som väder och andra problem som uppstår på seglingsutflykter. 

Vi lättade ankar samtidigt och gick mot Guadeloupe där vi båda fick en kajplats på Marina Bas-du-Fort. Efter ett antal dagar till ankars är det bekvämt att bara promenera iland utan att sjösätta dingen. 

Det pratas mycket om elpriser i Sverige just nu. Här, på Guadeloupe, ingår obegränsad el i hamnavgiften. Haken är att el regelbundet stängs av några timmar varje kväll. Det betyder bland annat att restaurangerna får problem med varm mat i början av kvällen. 

Ca 21:30 idag blev det ytterligare ett avbrott. Det är alltså inte bara en säkring i hamnen utan delar av samhället blir utan el. Det känns annorlunda att uppleva systematisk frånkoppling av el. Så här långt har det bara varit en farhåga i Sverige. Här pratas om ett franskt bolag vid namn EDF.

Allt väl ombord!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.