fredag 3 februari 2023

I vår egen lilla värld

Det är speciellt att leva så länge ombord på Charlotte. Instrumenttavlan är vår trygghet. Där har vi koll på en massa saker. Hur mycket diesel vi har, hur mycket vatten vi har och hur våra batterier mår, allt framgår av lite olika mätare. 

Att gå förbi och titta på displayer och visare blir en rutin. Även om vi har över 200 kvm segel som kan driva Charlotte i över 8 kn behöver vi också annan energi. Autopilot och segelhantering kräver el från laddade batterier. 

Vi själva behöver näring och den finns bland annat i frys och kylskåp. För att laga mat har vi elspis och micro som också kräver el. Vi har heller inte fyllt vatten i våra vattentankar från nån brygga sedan vi lämnade Smögen. 

Vi har en ”watermaker” som avsaltar havsvatten och den kräver el. Vi har avsaltat många tusen liter vatten på vår utflykt. Vi lever i vår egen lilla värld. 

Men, vi har också tankat ett antal liter diesel sedan vi lämnade Sverige så vi klarar oss inte bara med vind. Dessutom ansluter vi oss till lokala elnät när vi ligger i hamn.

När vi nu ligger i hamn på Guadeloupe, låt vara lite inklämt, är det också kul att kunna promenera på morgonen. Att möta en höna med många kycklingar på trottoarkanten var en upplevelse.

Hönan sprätte bland löven och kycklingarna hittade ätbara kryp direkt. Samtidigt sprang tuppen omkring och kacklade en bit därifrån. Kanske försökte han locka till sig en höna utan kycklingar.

Jo, upplevelser är ingen bristvara just nu.

Allt väl ombord!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.